Tassen, TBH Secrets

Céline Mini Luggage: een tas met een verhaal

Céline Penelope Tree luggage bag

Het leukste aan tassen vind ik dat er vaak een mooi verhaal áchter de tas en het ontwerp zit. Want een tas is niet zo maar een tas en zit vaak vol met invloeden uit het verleden van een modehuis. De Céline Mini Luggage is een van de populairste it-bags van de afgelopen vijf jaar, maar het ontwerp is niet geheel nieuw uit de lucht komen vallen. Hoofdontwerpster Phoebe Philo heeft juist héél goed naar vintage stukken van Céline gekeken. Zo is de Mini Luggage geïnspireerd op een oude Céline reistas uit de jaren 70.

Celine mini luggage 2015De moderne Céline Mini Luggage 2000 euro en Micro Luggage 2050 euro

Niet alleen de Mini Luggagge is hierop geïnspireerd, natuurlijk ook de andere tassen uit de Luggage lijn zoals de Micro en Nano en ook de grotere Phantom. Toen ik jaren geleden mijn Mini Luggage kocht had ik geen flauw idee dat het eigenlijk een moderne herinterpretatie is van een oude tas. Maar nu ik het weet vind ik de tas nog mooier en meer bijzonder dat ie eigenlijk al was.Céline vintage luggage travel bagOriginele Céline vintage reistas uit de jaren 70 (bron)

Phoebe Philo dook, toen zij als hoofdontwerper bij Céline werd aangesteld, meteen in de archieven. Deze Céline tas werd tijdens haar eerste collectie voor 2010 geshowd en is sindsdien een van de belangrijkste Céline items en echt een cash cow voor het merk. Hieronder zie je een oude advertentie van de monogram Céline tassen uit de jaren 70. Als je goed kijkt zie je linksboven de grote reistas waar de moderne Luggage op geïnspireerd is.

Daarnaast zie je nog een foto van model Penelope Tree met een leren reistas. Op de laatste foto is de eerste moderne Luggage uit 2009/2010 te zien. Klein detail: het hengsel was in 2009/2010 nog een stuk korter dan nu. En nog gekker; in 2005 keek Nicholas Ghesquière, de toenmalig hoofdontwerper van Balenciaga, ook in de Céline archieven en maakte voor Balenciaga een eigen interpretatie van deze oude reistas. Maar eerlijk is eerlijke, de moderne Céline variant is een stuk mooier toch?

Celine luggage historyDe evolutie van de Céline Luggage tas (bron)

De overeenkomsten zijn heel duidelijk te zien als je de tassen zo naast elkaar zet. Het golvende lijnenspel aan de zijkant, het hengsel en het gezichtje zie je allemaal terug in zowel de nieuwe Céline Luggage als de oude reistas. Een ander leuk detail op de moderne Luggage is het stukje leer aan de achterkant en zijkant waar de rits onder zit. Dit lijkt vrij nutteloos, maar het is een verwijzing naar de oude reistas. Bij de vintage tas gaat daar het riempje van de gesp onderdoor. Wist ik eerst helemaal niet!

Céline is echt mijn meest favoriete merk en ik gebruik mijn Mini Luggage nog regelmatig. Maar ook andere tassen zijn favoriet. Lees hier meer over mijn Céline Trio of bekijk de laatste zomercollectie van Céline. Op zoek naar een Céline Luggage tas? Je slaagt het beste bij de Bijenkorf Amsterdam, Azzurro Due in Amsterdam en (mijn geheime adres met de ruimste keus) Caesar in Rotterdam.

Vorige post Volgende post

Lees ook