Designer Focus, Schoenen, Shoe Sunday, Tassen

Designer Focus: Jimmy Choo

Jimmy Choo sketch promo

Jimmy Choo schoenen zijn in de schoenenwereld net zo bekend als de schoenen van Christian Louboutin en Manolo Blahnik. Wat begonnen is als een kleine zelfstandige Maleisische schoenmaker die couture schoenen maakte, is uiteindelijk uitgegroeid tot een wereldberoemd merk dat over de hele wereld verkocht wordt. Jimmy Choo’s (klinkt toevallig net zoals ‘shoes’) zijn al sinds de oprichting in 1996 een grote hit onder celebrities én de gewone vrouw.

Jimmy Choo leerde al op vroege leeftijd van zijn vader het vak van schoenmaker. Daarna leerde hij het vak verder toen hij studeerde aan the London College of Fashion. In 1988 werden meerdere designs van hem afgebeeld in een spread in Vogue. Al vroeg in zijn carrière was prinses Diana een groot fan van Choo en haar steun zorgde er mede voor dat het merk Jimmy Choo meer bekendheid kreeg.

Uiteindelijk werd het merk Jimmy Choo pas echt groot met de hulp van Tamara Mellon toen accessoires editor van de Britse Vogue. Mellon was, net als ik, obsessed met schoenen en voor iedere speciale gelegenheid liet ze een paar schoenen maken bij een obscure schoenmaker die werkte vanuit een garage in Londen’s East End. Je raadt het al, dat was Jimmy Choo.

Toen Mellon in 1995 Vogue verliet zag ze wel brood in wat de kleine schoenmaker deed en wilde hier een groot bedrijf van maken. Zij zag al heel vroeg dat de combinatie van zijn kunnen en haar oog voor mode en trends een winnende combinatie zou kunnen zijn. En gelijk had ze. Direct vanaf dat moment werd het werk omarmd door celebrities en de modewereld. Samen met het nichtje van Jimmy Choo, Sandra Choi, die toevallig ook nog eens goed schoenen kon ontwerpen ging ze aan de slag. Ze ontwierpen vooral schoenen die Mellon zelf graag zou dragen. De typische Jimmy Choo stijl waren moderne uitvoeringen van klassieke schoenen zoals strappy sandals en gewone pumps maar net met dat beetje extra. Jimmy Choo werd al vrij snel een household name in de schoenenbusiness.

Sex and the City Carrie Lost my ChooCarrie verliest haar Choo’s toen zij de Staten Island ferry probeerde te halen

Uiteraard waren Jimmy Choo schoenen, net als die van Christian Louboutin en Manolo Blahnik, ook te zien in een aflevering van Sex and the City. In die aflevering rent Carrie naar de Staten Island Ferry, maar ze mist helaas net de boot én verliest ook nog haar schoen. ‘I lost my Choo!’ roept Carrie verwijzend naar haar schoenen. In deze aflevering droeg Carrie lavendelkleurige strappy sandalen met veren. Mede door deze aflevering kreeg Jimmy Choo nog meer naamsbekendheid.

Jimmy Choo Anouk red patent courtsDe klassieke Jimmy Choo Anouk court pumps 425 euro via Jimmy Choo

Jimmy Choo Anouk lance metallic gold strappy sandalsMisschien wel het meest bekende Jimmy Choo paar op de rode loper: de Lance strappy sandalen 625 euro via Jimmy Choo

Jimmy-Choo-boeken

Wil je meer lezen over Jimmy Choo? ‘The Jimmy Choo Story’ gaat uitgebreid in op het verhaal van Jimmy Choo. Verkrijgbaar via Bol.com voor 10.99 euro Of misschien ben je wel benieuwd wat het verhaal van Tamara Mellon zelf is over haar tijd als CEO bij Jimmy Choo en daarna. Zij schreef het boek ‘In my schoes’. Ook verkrijgbaar bij Bol.com voor 15.99 euro. Het boek ‘Jimmy Choo Icons’ dat verscheen bij het 15jarig jubileum geeft ook een mooi overzicht. Dit koffietafelboek is ook via Bol.com verkrijgbaar en kost 56.99 euro.

[bron: Wikipedia en Voguepedia]
[afbeeldingen via bron en bron]

Vorige post Volgende post

Lees ook