TBH Secrets

Vijf voor én nadelen van een (dure) designertas

celine bag tas kopenIedereen kent het dilemma wel. Je spaart voor die ene dure tas, maar voordat je het geld bij elkaar hebt ben je jaren verder en heb je alweer honderd andere mooie tassen gezien. Voor het kopen van een designertas heb je echt uithoudingsvermogen nodig. Soms is het gewoon een meerjarenplan en is een strakke planning vereist. Hoe doe je dat? En waarom zou je jaren sparen? Ik geef je vandaag vijf voor én vijf nadelen van een designertas. Want er zijn heus niet alléén voordelen en ook ik twijfel regelmatig.

Visual diary Parijs 2014 Delvaux BrillantEn dit is dus wél een Delvaux! Een Delvaux Brillant om precies te zijn (en heel duur!)

Laat ik eerst beginnen met de nadelen zodat ik positief kan afsluiten met de voordelen van een mooie designertas. Je raadt het vast al: voor mij wegen de voordelen altijd op tegen de nadelen. Ik ben benieuwd wat jij vindt.

De nadelen

1. Het kost een hoop geld

Eén ding is zeker. Een designertas kost vaak een hoop centen. Of je nou kiest voor een mooie Michael Kors tas of voor een echte Chanel (en alles wat daar tussenin zit), dit is een aankoop die je niet vaak zult doen. Daar moet voor gespaard worden (lees hier mijn tips!). Of er moet een speciale gebeurtenis zijn zoals een verjaardag, afstuderen of een bonus van je werk. Al gebeurt dat niet heel vaak. Als je een ‘gewone baan’ hebt (zoals ook ik), dan is het best moeilijk om in één smak zo veel geld bij elkaar te leggen en uit te geven.

2. Het is zonde om zo’n dure tas te gebruiken

Ik hoor vaak van anderen dat als ze dan eenmaal een luxe tas hebben gekocht, dat ze ‘m niet durven te gebruiken! Begrijpelijk, want er kan van alles mee gebeuren onderweg. Er kunnen krassen op komen, je flesje cola kan gaan lekken, of erger nog: iemand kan ‘m stelen! Toch vind ik dat je een tas gewoon moet gebruiken. Wees lief voor je tas en geniet ervan. Want wat heb je aan een mooie tas die alleen thuis in de kast staat?

3. Je had ook 10 andere tassen kunnen kopen

Waarheid als een koe. Hier had ik vroeger ook last van. Ik kocht letterlijk tientallen tassen bij Zara, H&M of Topshop. Cheap thrills zoals ze dat zo mooi noemen. Na een paar maanden was ik al op deze tassen uitgekeken (of ze gingen kapot), gooide ik ze in de hoek van mijn kamer en gebruikte ze nooit meer. Best zonde, hè? Sterker nog, stiekem geef je alles bij elkaar toch wel een hoop geld uit aan tassen. Mijn nieuwe motto is dan ook: je kunt beter één (of, vooruit, twee) mooie tassen kopen, dan 10 goedkope van mindere kwaliteit.

4. Je moet er veel voor laten

Ook dit kan je als een nadeel zien. Om je droomtas te kunnen betalen zal je waarschijnlijk veel moeten laten. Ga je vaak uit eten of ga je geregeld op vakantie? Als je voor een tas spaart moet je misschien iets vaker nee zeggen. Of een weekendje weg gaan in plaats van twee weken. Het zijn concessies die je moet doen zodat je uiteindelijk die ene toffe tas kunt kopen.

5. Is het het écht waard?

Je zou alle voorgaande nadelen voor jezelf kunnen optellen of een dure tas het echt waard voor je is. Dat kan ik niet bepalen. Misschien vind je iedere vrijdagavond biertjes drinken met je vrienden wel belangrijk. Of vind je het gewoon fijn om op zondagavond met Thuisbezorgd eten te bestellen. Of je bent een ramp met sparen waardoor je nu al weet dat je je einddoel nooit zal halen. In dat geval moet je gewoon lekker een goedkopere tas kopen waar je óók blij van wordt. Want dat is het belangrijkste, toch?

Chanel 2.55 225 reissueDe Chanel 2.55 is voor mij echt een droomtas

De voordelen

1. Het is het écht waard!

You get what you pay for. Als je veel geld uitgeeft aan een tas dan wil je dat deze tiptop in orde is. Natuurlijk zijn niet alle dure tassen van geweldige kwaliteit (zo brak het hengsel van mijn Céline Trio al eens af…) en niet alle goedkope tassen zijn natuurlijk slecht. Als je investeert in een dure tas dan krijg je daar vakmanschap voor terug. De details zijn net even wat beter afgewerkt, het leer is mooier en de hardware is soms zelfs verguld in plaats van goudkleurig. En ja, voor die kwaliteit betaal je dus.

2. Het is een cadeautje voor jezelf

Je werkt er zelf hard voor en dat mag ook wel eens beloond worden. Cadeautjes hoeven echt niet alleen van anderen te komen want je mag jezelf heus ook wel verwennen. Ben je een paar kilo afgevallen? Of heb je een ander doel bereikt? Niets is zo leuk om dat te vieren met een cadeau. Zo koop ik voor mijzelf altijd een pre-birthday gift, of vier ik het graag als ik een (kleine) loonsverhoging heb gekregen. Stel voor jezelf een paar incentives op en het wordt nog eens leuk om jezelf te belonen.

3. Het is vaak een goede investering

Als ik iets heb geleerd van mijn obsessie voor tassen dan is het wel dat je er nóóit vroeg genoeg een kunt kopen. Want alle tassen worden duurder! De goede tassen dan tenminste, niet de winkeldochters die uiteindelijk in de uitverkoop belanden. Chanel is een goed voorbeeld. Tien jaar geleden keek ik voor het eerst naar een klassieke 2.55 tas. Die was toen maar liefst 2000 euro. Veel geld, maar hád ik die tas nou maar gekocht. Inmiddels kost dezelfde tas ruim 5000 euro. Dat zou achteraf dus een hele goede investering zijn geweest. En dit geldt niet alleen voor Chanel. Alle merken gaan ieder jaar in prijs omhoog, al is het alleen maar vanwege de inflatie, de grotere vraag of de stijging van de kosten van de grondstoffen. Lees hier in welke tassen je het best kunt investeren.

4. Een tas kan je iédere dag gebruiken

Wat is er nou leuker dan de hele dag kijken naar je laatste aankoop of naar die ene mooie tas die je eindelijk in je bezit hebt? Een groot voordeel aan een tas (en schoenen) is dat je deze iedere dag kunt dragen! Als je een nieuw jurkje iedere dag draagt dan is dat ehhh nogal onhygiënisch en een beetje vreemd. Draag je iedere dag dezelfde tas? Niemand die dat gek vind hoor. Bovendien wordt de cost per wear steeds lager naarmate je de tas vaker gebruikt. Hup, gebruiken die tas!

5. De voorpret is onbetaalbaar én gratis

Mijn grootste hobby? Eindeloos browsen door webshops. Dit kan ik echt hele dag doen. Ik vind het heerlijk om te zien wat de nieuwe collecties zijn, wat alle varianten van een tas zijn en of ik nog nieuwe designers kan ontdekken. Er zijn tientallen fijne webshops, maar vergeet ook de echte winkels niet. Winkels zoals Paul Warmer, Shoebaloo en de Bijenkorf in Amsterdam zijn een walhalla voor mij. En ja, als ik door de P.C. Hooftstraat loop en alle mooie etalages zie, dan word ik vanzelf heel erg blij. Wat ik wil zeggen: de zoektocht naar de ideale tas is minstens net zo leuk als de daadwerkelijke aanschaf van een tas. Het bekijken en vergelijken van tassen is gratis plezier!

Vorige post Volgende post

Lees ook