Designer Focus, Schoenen

Designer Focus: Sophia Webster


Bij de naam Sophia Webster gaan vast nog niet veel belletjes rinkelen. Maar zij is de leading lady in de schoenenbussines op dit moment. Sophia Webster is een jonge schoenenontwerpster (pas drie jaar bezig!) die enorm hard bezig is om een gevestigde naam te worden. Na talloze prijzen en pas een paar collecties gemaakt te hebben, is ze afgelopen week zelfs een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse merk J. Crew uit. Haar schoenen zijn draagbaar, grappig en vooral heel erg mooi en anders op een positieve manier!

  • Sophia Webster Jerry Flats

  • Sophia Webster Skye Mules

Sophia Webster begon direct na haar afstuderen als assistent van Nicholas Kirkwood en we zien inderdaad zijn invloed terug in haar ontwerpen. Sophia benadert haar ontwerpen ook op een luchtige en grappige manier, alles behalve stijf en klassiek. Sophia heeft de master footwear behaald aan de Royal College of Art en haar bachelor rondde zij af aan het eveneens beroemde Cordwainers College.

Tijdens haar studie ontving zij al diverse prijzen zoals de Cordwainers at London College of Fashion Award of Excellence in 2008, de Drapers Student Footwear Designer of the Year in 2009 en de Browns Shoe Designer Award in 2010. Ook kreeg zij in 2012 de Conde Nast Footwear Emerging Designer of the Year award en voor haar eerste drie collecties kreeg zij de prestigieuze New Gen award van de British Fashion Council. Als recentste prijs ontving zij van de burgemeester van Londen en de British Fashion Council de Fashion Forward prijs voor haar herfst/winter collectie 2014 en lente/zomer collectie 2015. Vorig jaar kreeg ze ook nog eens de British Fashion Award for Emerging Accessories Designer. Met zo’n indrukwekkende prijzenkast kan het ook niet anders dat haar ontwerpen een instant hit zouden zijn. 

  • Sophia Webster Raya Sandals

  • Sophia Webster Leilou Sandals

Haar ontwerpen zijn heel erg speels, maar toch vrouwelijk en niet geheel onbelangrijk draagbaar en commercieel. Je hebt genoeg over de top designers waarvan hun ontwerpen ronduit belachelijk zijn in het dagelijks leven maar dat is totaal niet het geval bij Sophia. Haar ontwerpen zijn altijd op het randje en dat maakt haar juist zo interessant. Ik denk dat zij prima past in een nieuwe generatie ontwerpers zoals Charlotte Olympia en Nicholas Kirkwood waarbij de funfactor belangrijker is dan de laatste trends. Ook besteedt ze veel aandacht aan verschillende materialen en vaak verwerkt ze deze ook nog in één model. Ze is niet vies van PVC, holografisch leer, felle neonkleuren en schoenen met vleugels! Haar Chiara Butterfly sandalen zijn overal uitverkocht. Ook typisch Sophia Webster zijn de killer naaldhakken.

  • Sophia Webster Kiki Lace Sandals

  • Sophia Webster Chiara Sandals

Afgelopen week presenteerde Sophia Webster haar collectie voor J. Crew. J. Crew is een typisch Amerikaans label waarvan wij hier in Nederland niet echt een equivalent hebben. Het richt zich op de werkende vrouw (en man) van 30-50 met kwalitatief goede basic stukken en trendy items. Je zou het nog het best kunnen vergelijken met een winkel zoals COS al is J. Crew een flink stuk duurder. In Europa is een deel van de J. Crew collectie te bestellen via Net-a-Porter.

Het is best bijzonder te noemen dat een jonge Engelse designer gevraagd werd om een collectie te maken voor dit label. Dit zegt eigenlijk wel genoeg over Sophia Webster die toch een beetje een wonderkind blijkt te zijn. Iedereen wil haar verkopen of een samenwerking aangaan! Haar ontwerpen voor J. Crew zijn een tikje minder schreeuwerig dan haar eigen lijn. Dit is best logisch aangezien het J. Crew zelf best een klassiek label is. Voor Sophia is deze samenwerking een enorme impuls voor haar bekendheid in Amerika. Slimme zet van haar. Hieronder twee paar uit de J.Crew collectie.

  • Sophia Webster for J. Crew Pumps Poppy

  • Sophia Webster for J. Crew Pumps Alicia

Sophia Webster is sinds dit seizoen verkrijgbaar bij de Bijenkorf in Amsterdam en online via Net-a-Porter. Haar collectie voor J. Crew is alleen online verkrijgbaar. Maar let op voor extra BTW en douanekosten als je uit Amerika besteld! Voor meer info over Sophia Webster kan je ook op haar site kijken.

[foto Sophia via Teen Vogue]

Vorige post Volgende post

Lees ook