Schoenen, TBH Secrets

Lopen op hoge hakken: 5 tips

Christian Louboutin Iriza pumpsHet lopen op hoge hakken gaat niet vanzelf. Het is een kwestie van oefenen, oefenen en nog eens oefenen! En van vallen en opstaan. Zelf ben ik echt geen pro, ik ben jaloers op vrouwen die zonder problemen de hele dag op hakken kunnen lopen. Dag in dag uit. Ik ben een cheater en kies vaak voor fijne flatjes of comfortabele sneakers die ik afwissel met mijn favoriete hakken. Gelukkig zijn er een paar ‘trucjes’ waardoor het een stuk makkelijker en comfortabeler kan gaan. Die deel ik graag met je.

1. Kies schoenen die niet te groot of te klein zijn

Ik weet dat dit soms erg lastig kan zijn. Want stel je voor dat je dat perfecte paar eindelijk tegenkomt; in de sale, voor een prijs die ongelooflijk laag is maar net je maat niet is. Het is erg moeilijk, maar koop ze niet! Ze zullen altijd in de kast blijven staan omdat ze gewoon niet lekker zitten. Laat staan dat je er fijn op kunt lopen. Na een aantal miskopen heb ik met mezelf afgesproken dat ik alleen nog maar schoenen mag kopen waar ik ook echt op kan lopen. Works like a charm!

2. Loop je schoenen goed in

Hakken die knellen zullen je alleen maar kwellen. Als ik een paar nieuwe hakken heb die ik moet inlopen dan trek ik ze thuis aan. Eventueel met een dik paar sokken om ze iets uit te lopen. Doordat je er kleine stukjes mee in huis loopt kunnen je voeten al wennen aan de schoenen en heb je snel door of ze knellen of niet. Ik zit ook gerust een hele avond met een paar schoenen aan op de bank om ze goed in te lopen ehh zitten. En ander trucje is om een een dicht zakje water in je schoenen te leggen en je schoenen vervolgens in de vriezer te leggen. Door het bevroren water zetten je schoenen iets uit! Durf je dit zelf niet aan, de schoenmaker kan je schoenen ook iets voor je op laten rekken.

3. Kies een hak die bij je past

Ik vind hakken van 14cm of hoger echt heel mooi, maar er zelf op lopen? Echt niet! Mijn lievelings Christian Louboutin hakken zijn 8.5 cm en daar kan ik prima een dag of avond op lopen, geen probleem! 10 centimeter lukt ook nog wel maar dat doe ik te weinig (oefenen dus!) en 12 cm kan ik alleen aan met plateau. Oefening baart echt kunst dus als je op hogere hakken wilt lopen, dwing jezelf dan om net steeds een stukje hoger te gaan en houd vol! Lukt het echt niet, kies dan voor een midi hak (rond de 5cm), deze zijn toevallig erg in en lopen echt heel fijn.

Zara midi hak leopardZara midi hak met luipaardprint 69,95 euro

De dikte van de hak is ook belangrijk voor je evenwicht. Als je nog nooit op hakken hebt gelopen dan zijn sleehakken een aanrader, deze zijn echt super easy om op te lopen! Stilleto hakken zijn misschien wel het allermooiste, maar dit is echt voor de pro’s. Het liefst loop ik zelf op een iets bredere hak want in Nederland is de kans wat groter dat je tussen de stoep blijft haken. Niet echt heel ladylike en bovendien nog zonde van je schoenen ook. Mijn echte stiletto’s bewaar ik voor feestjes met tapijt of tot het moment dat ze alle bestrating in Nederland asfalteren ;).

4. Hulptools

Er zijn heel veel handigheidjes waardoor je comfortabeler op hoge hakken kunt lopen. Denk aan bijvoorbeeld inlegzooltjes, heel patches of halve zooltjes die je vooraan in je schoen stopt. Door het uitproberen van veel verschillende merken en soorten weet ik wat het beste voor mij werkt. Zo vind ik foam pads bijvoorbeeld veel fijner dan gelkussen. Leren inlegzolen zijn weer iets duurder maar ook weer veel fijner en gaan langer mee.

Als je weet dat je snel blaren krijgt tape je voeten dan in met (huidkleurig) sporttape (die van Hansaplast zijn fijn!). Want hakken waar je geen blaren van krijgt kan je veel langer op lopen. Deze methode werkte voor mij een tijdje heel erg goed, totdat ik allergisch bleek te zijn voor pleisters en sporttape. Sindsdien kies ik voor hypo allergene tape op momenten dat ik het echt nodig heb.

Het is een open deur, maar zorg dat je altijd maar dan ook ALTIJD (blaren)pleisters bij je hebt! Pleisters zijn echt een life saver als je nét iets te lang bent doorgelopen op die killer heels. Sowieso is een goede verzorging van je voeten ook een must. Weg met dat eelt en zorg dat je voeten goed gehydrateerd zijn. Een beetje talkpoeder of een anti-blarenstick (bijvoorbeeld van Compeed) op je voeten voordat je je hakken aantrekt is ook een methode waardoor je de kans op blaren verkleint. Zo’n stick heb ik altijd bij me.

5. Oefen!

Heb ik al gezegd dat je veel moest oefenen? Oefen voor de spiegel zodat je ziet of je houding wel recht is en of je je elegant voortbeweegt. Iedereen heeft wel eens iemand zien lopen waarbij het overduidelijk is dat diegene zelden op hakken loopt. Zo iemand wil je dus niet worden. Youtube is your friend in dit geval want er staan honderden filmpjes op over het lopen op hoge hakken. Het onderstaande filmpje van Wendy’s Lookbook (haar blog is ook zo leuk en inspirerend!) is een van mijn favoriete how to filmpjes.

Zijn deze tips toch niet voldoende en lukt het je toch niet? Zorg dan dat je een back up paar bij je hebt! tegenwoordig heb je zelf bij de H&M opbouwbare flatjes die met gemak in je tas passen. Over life savers gesproken…

Ook net als ik verliefd op de roze Christian Louboutin Iriza pumps? Deze kosten 465 euro en zijn verkrijgbaar via Net-a-Porter.

Vorige post Volgende post

Lees ook