Schoenen, Tassen

Wat is de beste sollicitatie outfit? De mooiste schoenen en tassen om je look af te maken

De beste accessoires voor een sollicitatie outfit

Sollicitatiegesprekken zijn altijd een dingetje. Heb je je goed voorbereid? Heb je goede vragen voorbereid? Ben je niet te zenuwachtig? Vragen waarmee je jezelf waarschijnlijk al vermoeid hebt en ik je niet verder mee lastig zal vallen. Veel belangrijker is: welke schoenen trek je eigenlijk aan naar een sollicitatiegesprek en welke tas neem je mee? Voor mij is het altijd belangrijk om jezelf te laten zien met je accessoires. Hoe wil je overkomen op je gesprekspartners? Fashionable? Casual? Professioneel? Netjes? Streng? Voor mij geldt een combinatie van dit alles en ik zal altijd kiezen voor de gulden middenweg. Kijk mee naar een aantal verschillende combinaties.

Mijn sollicitatie outfit hangt is eigenlijk altijd hetzelfde; een zwart jurkje, zwarte schoenen en een zwarte tas. Nu klinkt dit heel saai maar geloof me, met de juiste schoenen en tas kan je echt het verschil maken. Of je nou solliciteert naar een functie in de modebranche, of bij een heel erg strikt jasje-dasje corporate bedrijf of bij een klein bureau waar het altijd casual Friday lijkt te zijn. Je accessoires maken een outfit echt af en je past als het ware direct goed bij het bedrijf. Zie je jezelf er al werken?

Natuurlijk zijn er een paar regels voor je sollicitatie outfit. Verdiep je in het bedrijf zodat je erachter komt of er een formele of juist een informele sfeer hangt. Ik las ooit in een boek dat je het beste voor de deur van het bedrijf kunt ‘spioneren’ om te kijken hoe de werknemers eruit zien. Nu gaat dit wel een beetje ver en ik denk dat deze tip uit het pre-internettijdperk komt. Tegenwoordig hebben veel bedrijven een goede (vacature)website waar ook medewerkers aan het woord komen. Mét foto dus je ziet meteen wat de dresscode is. Een andere goede manier om een indicatie te krijgen van de bedrijfscultuur is het bekijken van de profielen van medewerkers op LinkedIn. Het valt mij op dat medewerkers van creatieve en meer casual bedrijven een leuke spontane foto hebben ingesteld en medewerkers van formele instellingen juist een foto hebben die direct van hun personeelspas lijkt te zijn gekomen. Inclusief ernstige blik en stropdas. Google is your friend! Neem ook vooral geen kapotte tas of schoenen mee en al helemaal geen grote boodschappen- of sporttas. En heb je niks in de kast hangen? Leen dan iets van een vriendin.

Ik heb voor drie verschillende situaties de accessoires gematch. Doe er je voordeel mee!

1. De sollicitatie outfit voor de modebranche

Met deze sollicitatie outfit moet je laten zien dat je én verstand van mode hebt (want waarom solliciteer je anders in de mode?) en dat je jezelf ook serieus neemt. Trek geen outragious outfit aan die het goed zou doen op Lady Gaga. Je raadt het vast wel, hou de basis simpel en laat je accessoires spreken.

  • Givenchy easy tote white

  • Acne studios Aida stripe ballerina's white

Givenchy shopper via Net-a-Porter 790 euro en Acne Studios ballerina’s via Mytheresa 400 euro

2. De sollicitatie outfit voor de vastgoedsector

Mannen zullen waarschijnlijk, nee dat weet ik wel zeker, in pak moeten gaan. Jasje, dasje, alles erop en eraan. Easy! Vroeger moesten vrouwen per se in een mantelpakje ten tonele verschijnen. Maar ik vind ook dat dit anders kan, het hoeft allemaal ook weer niet zó stijfjes te zijn. Een jasje zou ik wel aanraden, maar die kan ook prima op een net jurkje of rokje of een mooie broek. Een zakelijke, klassiek of modern maakt niet uit, tas en schoenen zijn een must.

  • Zara leather tote black

  • Balenciaga tassled loafers black

Zara zwarte leren tas via Zara 139 euro en Balenciaga loafers via Matches 475 euro

3. Een sollicitatie bij een reclamebureau

Een reclamebureau is een creatieve en inspirerende plek. Grote kans dat iedereen vrij comfy gekleed gaat. Toch zou ik een outfit kiezen die 10% netter is dan wat je normaal aan zou trekken. Sneakers mogen best, mits ze niet te afgetrapt en te schreeuwerig zijn. Die Nike Fly Knit Lunar 2 kan je beter thuis laten. Als je voor sneakers gaat zorg dan dat de rest van je sollicitatie outfit wat gekleder is.

  • Sophie Hulme mini tote navy dots

  • Isabel Marant Betty black sneakers

Sophie Hulme mini shopper via de Bijenkorf 690 euro en Isabel Marant sneakers via Mytheresa 395 euro

Vorige post Volgende post

Lees ook