Icons, Tassen

Icons: Chanel 2.55 tas

Chanel 2.55 reissue navy rutheniumDeze maand is het alweer 60 jaar geleden dat Coco Chanel de 2.55 heeft ontworpen. Tijd om wat meer aandacht te besteden aan deze iconische Chanel tas. Veel mensen verwarren de 2.55 met de Classic flap bag, maar er is wel degelijk een verschil. Ik vertel je in dit artikel meer over de geschiedenis van deze tas én ik vertel je wat deze beauty tegenwoordig kost (hint: een flinke duit). 

[update prijzen april 2015]

Geschiedenis

De Chanel 2.55 flap bag zag in februari van 1955 het levenslicht. Het was niet de eerste tas van Coco Chanel. De 2.55 was een verbeterde versie van een tas die ze al in de jaren 20 had ontworpen. Die tas was een van de eerste tassen met een schouderband. Coco Chanel had dit afgekeken van de tassen van de Franse soldaten. Ze vond dit erg praktisch (wij ook!) want zo was het niet meer nodig om je tas altijd in de hand te houden.

De schouderketting (zonder leer!) van deze tas was hetzelfde als de ketting met sleutels die de nonnen bij zich droegen (Coco Chanel bracht haar jeugd door in een weeshuis). De bordeauxrode binnenkant van de tas verwijst dan weer naar de kleding die zij zelf droeg als wees. Aan de binnenkant van de flap zelf zit ook een klein vakje met een rits. Het schijnt dat dit de plek was waar Coco Chanel haar liefdesbrieven bewaarde. Geen idee of dat echt waar is, maar het is een heel handig en geheim vakje in deze tas. Aan de achterkant zit ook nog een vakje waar Coco Chanel haar geld bewaarde. Tegenwoordig kan je hier heel handig je telefoon in bewaren. De sluiting van de tas is een ‘Mademoiselle’ sluiting en is de originele sluiting uit 1955. Mademoiselle verwijst naar het feit dat Coco Chanel nooit getrouwd is geweest.

Chanel 2.55 tas ruthenium2.55 flap bag in ruthenium hardware (in 225, 226 en 227)

In februari 2005 besloot Karl Lagerfeld deze tas opnieuw uit te brengen exact zoals Coco Chanel deze tas ooit had ontworpen. De 2.55 werd vanaf toen ook wel de 2.55 Reissue (heruitgave) genoemd. Tegenwoordig worden de termen door elkaar gebruikt, maar ze verwijzen altijd naar de klassieke en originele model uit de jaren 50.

Chanel 2.55 tas gold metal2.55 flap bag in gold metal hardware (in 225, 226 en 227)

Verschil met de Classic flap

Het verschil tussen de 2.55 en de Classic flap is eigenlijk heel simpel. De Classic flap is lang niet zo oud als de 2.55, maar dat zie je natuurlijk niet aan de buitenkant. De Classic flap is in de jaren 80 ontworpen door Karl Lagerfeld en is te herkennen aan de sluiting met CC logo. De 2.55 heeft juist een wat minder opvallende Mademoiselle sluiting. Ook heeft de Classic flap een schouderketting mét leer er doorheen geweven. De 2.55 heeft dat niet.

Mademoiselle CC lock Chanel bagLinks de CC sluiting van de Classic flap, rechts de Mademoiselle sluiting van de 2.55

Prijzen Chanel 2.55 tas

Chanel verhoogt een á twee keer per jaar de prijzen van alle tassen met gemiddeld zo’n 20%. Zo is deze tas de afgelopen 10 jaar zelfs verdubbeld in prijs. Twijfel je over de aankoop van een 2.55? Niet doen! Hoe langer je de aankoop uitstelt, hoe duurder de tas wordt. En dat is hartstikke zonde natuurlijk. Tegenwoordig is het bijna slimmer te investeren in een Chanel tas, dan om het geld op een spaarrekening te zetten.

De prijzen in 2015:

Chanel Reissue 2.55 maat 224  4100 euro (niet afgebeeld)

Chanel Reissue 2.55 maat 225  4260 euro

Chanel Reissue 2.55 maat 226  4750 euro

Chanel Reissue 2.55 maat 227  5160 euro

Meer informatie

Wil je deze tas in het echt zien? Bezoek dan de tentoonstelling Happy Birthday Chanel in het Tassenmuseum Hendrikje in Amsterdam. Of als je deze tas zelf wilt kopen, ga je naar de Chanel boetiek in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Als je deze tas écht heel graag wilt hebben, ga dan naar Parijs. In Parijs zijn meer Chanel boetieks dus de kans is groter dat je daar je tas van je dromen vindt. Voor meer info check je Chanel.com.

 

 

Vorige post Volgende post

Lees ook