Wishlist Wednesday

Stay focused! Maak een ‘basis’ wishlist en doe geen miskoop meer

Tips voor een lijstje

Als ik iets wil moet ik daarvoor sparen. Soms gaat dat makkelijk, soms iets minder snel dan ik had gehoopt. Dat komt dan meestal omdat ik van mijn plan afwijk. Het ineens sale en kan ik die ene tas/schoenen écht niet aan mij voorbij laten gaan. Maar ja, zo haal ik natuurlijk nóóit aan mijn shop doel zoals een Chanel tas. Maak een basis wishlist en focus op de dingen die je echt graag wil hebben.

Chanel spring summer 2017 square mini flap bag chevron pink ghwChanel square mini via Chanel 2250 euro

Met een wishlist maak je een duidelijk plan van dingen die je écht graag wilt. Als je een focus hebt, doe je (bijna) geen impulsaankopen. Die deed ik vroeger vaak (en nu nog steeds heel af en toe). Ik werkte bij de Bijenkorf en als het dan uitverkoop is, ja dan is de keus snel gemaakt… Zeker als je óók nog personeelskorting hebt. Inmiddels werk ik al een paar jaar niet meer bij de Bijenkorf en dat is goed voor mijn portemonnee! Al shop ik daar nog steeds graag :).

Kies dingen die je écht graag wilt

Een échte wishlist zorgt voor focus. En dan eentje met dingen waar je al jaren aan denkt, die niet uit je hoofd gaan of waarvan je wéét dat het bij elke outfit past de komende 100 jaar. Daar mogen dingen opstaan die je nu nog niet kunt of wilt betalen. Het mag best een meerjarenplan zijn. Zo staat de Hermès Kelly op mijn lijstje. Maar ik ben wel zo realistisch dat ik weet dat ik die voorlopig nog niet kan kopen.

Gebruik categorieën voor je lijstje

Ik heb mijn wishlist ingedeeld op tassen, schoenen, accessoires en zelfs kleding. Iedere keer als ik mijn wishlist bekijk, check ik of ik de items nog steeds wil. Is dat niet zo? Dan wilde ik het blijkbaar niet graag genoeg en gaat het van de lijst. Het is een goed teken als er een paar items zijn die er áltijd op blijven staan. Totdat je ze koopt natuurlijk.

En sta je een keer in een winkel of heb je iets in je digitale winkelmandje gegooid waarover je twijfelt, check dan dit lijstje. Staat het er niet op? Dan is het waarschijnlijk een impulsaankoop. Loop of klik dan zo snel mogelijk weg!

Gucci sneakers white flowersGucci sneakers met bloemen via Gucci 595 euro

Word je verleid? Kijk op je wishlist!

Met alle webshops die 24/7 toegankelijk zijn, wordt het lastig om niet direct in de verleiding te komen. Zeker als je iedere dag rond 11 uur weer een flinke stapel digitale nieuwsbrieven krijgt. Ik zou niet aanraden om ze meteen op te zeggen. Je mist dan misschien een extra kortingsactie of een aankondiging van de uitverkoop. Maar verwijder ze wel zo snel mogelijk. Dan kom je op een later moment niet in de verleiding om alsnog door te klikken naar de webshop.

Hetzelfde geldt ook voor echte winkels. Ga alleen de stad in als je iets nodig hebt! Funshoppen = impulsaankopen. Het duurt alleen maar langer om die droomtas of schoenen te kopen! Het énige excuus om iets te shoppen is natuurlijk als dat ene paar schoenen of je droomtas in de sale is. Maar alleen als dat item ook echt op je wishlist staat.

Ik ben ook wel benieuwd naar jouw tips. Doe jij wel eens een impulsaankoop of hoe voorkom je ze? En wat staat er nu echt op jouw wishlist? Hoor het graag!

Vorige post Volgende post

Lees ook