Tassen, TBH Secrets

How to: je leren tas verzorgen

tbh Céline Trio leren tas verzorgen

Als je een dure designertas koopt, wil je natuurlijk dat die tas mooi blijft. Er zijn een paar hele redenen om de verzorging van je tas serieus te nemen. Je tas blijft langer mooi, krasjes verdwijnen (echt waar) en je impregneert je tas direct voor viezigheid en zon. Zo blíjf je dus van je mooie tas genieten. Ook na een paar jaar! Ik laat je vandaag in deze how to zien hoe ik mijn Céline Trio in kalfsleer verzorg en bescherm.

Ik krijg vaak vragen hoe ik ervoor zorg dat mijn tassen mooi blijven. Tender, love & care! Ik ben altijd al voorzichtig met mijn tassen, maar het belangrijkste wel is dat je je tassen goed onderhoudt. Veel merken of verkopers zullen je afraden om iets met je tas te doen. Maar mijn ervaring is dat, mis je het goed doet natuurlijk, je tas er echt van opknapt en veel langer mooi blijft.

Stap 1. Pak je spullen

Deze is easy. Zorg dat je je tas(sen) bij de hand hebt die je wil verzorgen. Schoenen mogen ook! Het is fijn als je alles bij elkaar hebt gezocht, want door het huis rennen met vieze handen door de volgende stappen is niet fijn. Heb je ook alle sprays, crèmes  en doekjes bij de hand? Check? Dan gaan we aan de slag!

Ik gebruik mijn favoriete Bick 4 leather conditioner (te koop via eBay). De producten van Collonil zijn ook prima (én gewoon te koop bij de Bijenkorf). Maar aangezien ik een grootverbruiker ben, koop ik liever een halve liter leercrème. Het voordeel van Bick 4 is dit ook geschikt is voor exotisch leer zoals pythonleer. Deze crème maakt het leer niet donkerder en laat geen witte waas achter.

Stap 2. Mest je tas uit

Het is meteen een goed moment om je tas eens goed uit te mesten. Ik prop zelf altijd van alles in mijn tas en eens in de zoveel tijd móet er gewoon wat uit. Bonnetjes (veel Ikea en Bijenkorf haha), kauwgom, pennen en vooral lipsticks hopen zich ongemerkt op. Om mijn Trio goed te poetsen moet ie he-le-maal leeg zijn. Zo voorkom je dat je tijdens het poetsen een afdruk van iets wat in je tas zit, achterlaat. Dat wil je natuurlijk niet.

tbh Céline Trio leren tas verzorgenOei! Erg veel rotzooi in mijn tas 🙂

Stap 3. Maak je tas klaar

Nu bestaan de meeste tassen uit één stuk, maar mijn Céline trio haal ik uit elkaar zodat ik overal goed bij kan. Heb je een tas met een losse schouderband of clutch? Maak ze dan even los.

tbh Céline Trio leren tas verzorgenDe Céline Trio bestaat uit, dat zegt de naam al, drie losse delen

Stap 4. Poetsen maar!

Ik poets mijn tassen op twee manieren: met mijn handen of met een doekje. Meestal wissel ik af. Als ik de crème gebruik met mijn vingers ‘voel’ ik precies wanneer ik genoeg heb gebruikt. Dit doe ik vooral als mijn tas alleen wat moisture nodig heeft. Dan gebruik je nooit te veel! Absorbeert het leer de crème heel snel? Gebruik dan wat meer product. Zie het als bodylotion, daar gebruik je ook meer van als je een droge huid hebt 🙂

tbh Céline Trio leren tas verzorgentbh Céline Trio leren tas verzorgenMaak kleine ronddraaiende bewegingen

Met een doekje en wat crème kun je je tas ‘polijsten’. Door een aantal keer heen en weer te wrijven met genoeg crème poets je de kleine oppervlakkige krassen uit het leer. Wat diepere krassen worden minder, maar zullen helaas nooit helemaal weggaan. Herhaal dit net zo lang totdat het leer er voor jouw gevoel weer beter uitziet.

Eventueel kun je ook nog waterafstotende spray gebruiken, maar ik vind dat niet (altijd) nodig. De vettigheid van de crème werkt ook waterafstotend. Het is verstandig om in dat geval de crème regelmatig aan te brengen. Ik doe het meestal eens in de drie maanden of na een flinke regenbui.

Ik hoop dat je het leuk vond om dit te lezen. Als je nog vragen hebt of je eigen tips wilt delen, doe dat in de comments! Ik hoor ze graag :).

Vorige post Volgende post

Lees ook