Schoenen, Shoe Sunday, TBH Secrets

4 tips om de perfecte pumps te scoren

4 tips om te perfecte pumps te scoren

Ik ben een groot voorstander van een goede planning als het op shoppen aan komt. Een impulsaankoop? Doe ik niet (meer) aan, mede omdat ik gerichter te werk ga. Wat heb ik écht nodig en wat ontbreekt er nog in mijn garderobe? Wat is een verstandige aankoop en waar moet je dan precies op letten? Ik geef je vandaag 4 tips voor het kopen van de perfecte pumps en voorkom een miskoop.

Gianvito Rossi denim pumps Gianvito Rossi denim pumps via Net-a-Porter 470 euro (zijn vader is Sergio Rossi!)

Als je iets nieuws koopt, of dat nou een nieuw paar pumps is, of een jeans of een tas, je hoopt dat het een goede aankoop is en dat je er lang plezier van zult hebben. Natuurlijk mag je nog wel on the spot verliefd worden op een item en het direct mee naar huis nemen. Want het plezier wat je daar van hebt is ook wat waard. Maar wil je echt goed slagen en het perfecte paar scoren? Denk dan aan deze tips.

1. Maak een goed plan

Of je nou online shopt of naar een winkel gaat, denk na over de volgende vragen:

  • Wat heb ik precies nodig? Pumps voor een feestje of juist super comfy zwarte pumps voor werk?
  • Welke stijl zoek ik? Open? Dicht? Simpel of met details? Leer of iets anders?
  • Wat is het budget? Een onbeperkt budget is altijd goed 🙂
  • Wat zijn mijn favoriete merken? Focus! Zo maak je het makkelijker voor jezelf.

Webshops zijn een goede eerste kennismaking. In een paar klikken zie je wat de nieuwe collectie is en welk model je het mooist vindt. En je kan heel goed prijzen vergelijken. Zo scoor je zeker de leukste pumps voor de beste prijs.

Jimmy Choo Anouk suede pumpsJimmy Choo Anouk suède pumps via Jimmy Choo 450 euro

2. Let op de fit, níet op de maat

Dit is echt het meest belangrijke waar je op moet letten als je gaat shoppen voor de perfecte pumps. Ieder merk én ieder model heeft zijn eigen leest. Dat wil zeggen dat van elk model de maat kan verschillen. Als je gaat passen, laat je dan niet afleiden door de maat. Heb je normaal maar 39? Vraag ook een 38.5 of een 39.5. Koop een paar pumps op het gevoel en staar je niet blind op de maat. Ze moeten écht goed zitten. Ook al zijn ze prachtig, als ze niet passen dan mag het helaas niet zo zijn. Better luck next time!

Ook het materiaal is belangrijk. Zo rekt suède vaak nog een halve maat mee en valt lakleer in mijn ervaring altijd klein(er) uit. Ik heb gemiddeld een 41, maar mijn Louboutins variëren van maat 40.5 (suède) tot 41.5 (lakleer).

Christian Louboutin So Kate 120 patent blueChristian Louboutin So Kate pumps (120mm!) via Christian Louboutin 515 euro

3. Shop aan het eind van de dag

Het beste moment om een paar schoenen te kopen is aan het eind van de dag. Je voeten zwellen gedurende dag op en ’s middags zijn je voeten het grootst. Na 17:00 uur voel je het verschil tussen te kleine of perfect zittende pumps.

Dat gaat een beetje lastig als je online shopt natuurlijk. Maar als de PostNL/DHL/UPS man ’s ochtends aan de deur staat, pas dan je schoenen óók nog even na een lange dag. Dan weet je zeker of het een goede match is, of juist niet.

Als je Het Perfecte Paar hebt gescoord; loop ze thuis of op kantoor in! Dan merk je snel genoeg waar de knelpunten zitten en kun je de maat eventueel (met sokken) nog een beetje uit lopen.

Manolo Blahnik BB 105 black suede pumpsManolo Blahnik BB 105 via Savannah’s 555 euro

4. Cost per wear

Tegenwoordig houd ik van kwaliteit en minder van kwantiteit. Toen ik nog student was kocht ik alles wat los en vast zat bij H&M, Zara, Topshop en andere highstreet winkels. Dat zorgde voor een instant high en een quick fix van het bekende probleem ‘ik heb niks om aan te trekken’. Máár achteraf gezien zijn dat geen slimme aankopen. De cost per wear methode is een goeie manier om te zien of iets het ‘waard’ was of niet. Want hoe vaker je iets draagt, hoe ‘goedkoper’ het artikel in verhouding wordt. Want goedkoop is écht vaak duurkoop!

Voorbeeld:

Die Zara pumps (á 80 euro) die ik in een opwelling kocht, droeg ik maar twee keer. De Louboutins van 400 euro heb ik al minstens (ik ben de tel kwijt) 30 keer gedragen. Een simpel rekensommetje om de cost per wear te berekenen:

Zara pumps 80 euro/2 keer gedragen= 40 euro per keer
Louboutin pumps 400 euro/30 keer gedragen= 13 euro per keer!

Woah! Zoals je ziet is een paar perfecte pumps de investering van een paar honderd euro echt waard. Mijn lievelings Louboutins kocht ik via eBay dus de cost per wear van dat paar is nóg minder. Score!

Zara cut out pumpsZara cut-out pumps via Zara 59,95 euro

Nu ben ik erg benieuwd; doe jij vaak een miskoop? En wat zijn jouw favoriete pumps? Ik hoor het graag in de comments!

Ook interessant om te lezen:

Vorige post Volgende post

Lees ook