Tassen, TBH Secrets

Is een designertas een goede investering?

Gossip Girl Blair shopping spree

Een designertas kost geld. Best veel geld ook. En je koopt een designertas niet iedere dag. Soms kan het daarom belangrijk zijn dat een designertas een goede investering is. Niet omdat je wil beleggen met designertassen, je wil een goede koop doen. Hartstikke logisch! Maar is een designertas een goede investering?

Chanel small 2.55 reissue flap bag black ghwChanel 2.55 re-issue

Een goede investering kan je op twee manieren uitleggen. Een goede investering qua geld. Of een goede investering in de tas die perfect bij je past en waar je héél veel plezier van kan hebben. Ook dat zie ik als een goede investering. En is een tas dat allebei? Nou dan heb je echt een winnaar gevonden! Meteen kopen is mijn advies dan altijd 🙂

Maar onthoud, het is jouw geld en jij mag ermee doen wat je zelf wil! Maar misschien helpt mijn verhaal je om een weloverwogen keuze te maken.

Goede investering

Er zijn maar een paar tassen die echt áltijd een goede investering zijn. Die hebben al bewezen dat ze eigenlijk alleen maar meer waard worden of niet al te veel in prijs dalen als ze gebruikt zijn. Dat laatste heeft vooral te maken met vraag en aanbod. Tassen die populair zijn op de tweedehandsmarkt zijn altijd duurder.

Hermès Kelly 32 boxcalf burgundyHermès Kelly bag

Chanel, Hermès en Louis Vuitton

De enige tassen die écht waardevast blijven zijn de tassen van Chanel en Hermès. Uitzonderingen daar gelaten. Bijvoorbeeld versleten of kapotte tassen en niet gangbare modellen en kleuren. Koop je een zwarte Chanel 2.55 of een Hermès Birkin en ga je er netjes mee om? Dan weet ik 99% zeker dat je de tas een jaar na aankoop met winst kan verkopen!

En Louis Vuitton dan? Mijn ervaring is dat de populaire modellen altijd wel in trek blijven. Mits je er goed voor zorgt, hoeft je tas niet veel in waarde te dalen als je de tas wil verkopen. Maar het aanbod in tweedehands Louis Vuitton tassen is groot. Alleen de populaire tassen zoals de  Speedy, Neverfull, Alma en Noé zullen altijd in trek blijven. Ook omdat Louis Vuitton erg veel verschillende modellen in de collectie heeft.

Louis Vuitton Neverfull PM toile Damier AzurLouis Vuitton Neverfull

Je lievelingstas

Ooit gehoord van de cost per wear? Neem de aankoopprijs en deel dat door de (mogelijke) keren dat je de tas zou dragen en je hebt de kosten per draagbeurt. Een tas die je dag in dag uit en jaren achter elkaar draagt wordt zo een koopje. Een tas waar je van houdt en blij van wordt is altijd een goede investering. En dan maakt het echt niet meer uit wat de tas nog waard is. Je lievelingstas is onbetaalbaar toch?

Geen goede investering

Of liever gezegd, een minder goede investering als het je om geld gaat.

It bags

Ken je ze nog? De Chloé Paddington? De Fendi Spy of Baguette? De Marc Jacobs Stam bag? Of de Mulberry Roxanne? Aan de hand van deze tassen kun je mooi de geschiedenis van de it bag beschrijven. Op het hoogtepunt waren ze niet aan te slepen. Maar wat vind je nu van deze tassen? Yep, deze it bags laten zien dat een designertas echt niet altijd leuk blijft of een goede investering qua geld is. Ze zijn bijna waardeloos geworden omdat niemand ze meer wil hebben.

Heb je er nog eentje in je kast? Dan hoop ik dat de tas een fijn aandenken is aan een mooie tijd.

Chloé Paddington small blackChloé Paddington uit 2005

Uitverkoop

Ik houd van de uitverkoop! Er gaat niets boven een designertas met korting scoren. Maar let’s be real, die tassen gaan niet voor niets in de uitverkoop. Het model gaat uit de collectie, de kleur is alleen dit seizoen hip of de vraag is tóch niet meer zo heel groot voor een bepaald model. Koop afgeprijsde tassen alleen als je ze heel erg leuk vindt en ze gewoon gaat gebruiken. Want dat is ook hartstikke oké. Doe ik zelf ook.

Is het altijd een goede investering?

En de conclusie? Nee ik denk dat een designertas in de meeste gevallen geen goede financiële investering is. Maar hé! Als het maar een goede investering is in je kledingkast en voor je plezier. Dat is misschien nog wel het allerbelangrijkste. Maar een designertas is duur, dus slaap er vooral een paar nachtjes over voordat je er eentje koopt.

Heb je vragen of advies nodig over een tas? Stel ze in de comments! Ik denk graag met je mee!

[Header via Pinterest]

Vorige post Volgende post

Lees ook