TBH Secrets

5 tips om knellende schoenen te voorkomen

Christian Louboutin Miss Stack 85mm tortoise

Nieuwe schoenen wil je het liefst meteen aan. Maar pas op. Ook al geef je honderden euro’s uit aan een nieuw paar schoenen, dat is echt geen garantie dat ze lekker lopen. Integendeel, sommige pumps van Christian Louboutin zijn kleine martelwerktuigen. En meestal is het echt nodig om ze in te lopen. Lees dan deze 5 tips om knellende schoenen te voorkomen.

1. Koop (of pas) je schoenen aan het einde van de dag

Het begint in het begin natuurlijk met het kopen van schoenen. Soms ben je verblind door een prachtig paar schoenen. Maar belangrijker dan het uiterlijk van een paar schoenen is de fit. Pas ze dus altijd. Na een dag (shoppen) zijn je voeten zeker een halve maat groter. Je voeten zijn opgezwollen van het lopen en dat kan een voordeel én een nadeel zijn.

Voordeel: je koopt minder snel te kleine schoenen.
Nadeel: je koopt achteraf gezien te grote schoenen als je voeten écht flink opzwellen.

Pas je schoenen daarom op verschillende momenten gedurende dag als je ze gekocht hebt. Zitten ze steeds goed? Dan kan je er vanuit gaan dat de maat in ieder geval goed is!

2. Shop je online? Bestel meerdere maten

Elke schoen valt dus anders. Hoe doe je dat als je online winkelt? Kijk dan of de webshop informatie geeft over de maatvoering. Fits true to size kan je een idee geven van de maat. Ik kijk vaak in verschillende webshops naar de omschrijving. Maar 100% garantie dat de schoenen perfect zitten heb je nooit. Wil je geen risico lopen? Bestel dan twee maten. Zeker in de sale is dit verstandig.

Staar je ook niet blind op de maat. Schoenen vallen altijd anders. Er er zelfs vaak verschil tussen verschillende modellen van hetzelfde merk. Mijn Christian Louboutin pumps heb ik in maat 40.5 tot 41.5. En zo pas ik met mijn maat 41 met gemak in een 39.5 van de Gucci Marmont loafers! Toch kocht ik een voor de zekerheid maat 40 en ze vallen een tikje te groot maar knellen niet.

Gucci Marmont mid heel pumps platinoGucci Marmont loafers <3

3. Loop je nieuwe schoenen écht goed in

Nieuwe schoenen loop ik thuis altijd in met een paar sokken. Ideaal om ze een klein beetje op te rekken. Of ik trek ze aan als ik op kantoor zit. Ik probeer ze een uurtje, dan een ochtendje, een dag, twee dagen achter elkaar etc. Babysteps is het toverwoord!

En neem zeker in het begin nog een paar schoenen mee. Dan kan je switchen als de pijn ondraaglijk is ;).

4. Hulpmiddelen to the rescue

Toch een beetje hulp nodig? Denk dan ook aan:

  • Er zijn sprays waarmee je het leer van je schoenen soepeler maakt en ze zo kan oprekken.
  • Doe een zak water in de schoenen en leg ze een nacht in de vriezer. Water zet uit als het bevriest en rekken je schoenen zo op.
  • Zere plek? Tape de zere plek in met sporttape.
  • De spray van Smoovall helpt ook bij schurende schoenen.
  • Neem áltijd pleisters mee!
  • Een inlegzooltje kan ervoor zorgen dat die schoenen die een halve maat te groot zijn ineen perfect zitten.

Balenciaga Race Runner sneakers pink marbleBalenciaga sneakers die vanaf het eerste moment perfect zaten. Nooit een blaar gehad!

5. De schoenmaker helpt je graag als je het echt niet meer weet

Helpt niks? De schoenmaker is niet voor niets schoenmaker. Hij kan je schoenen tot een halve maat professioneel oprekken. Ook handig als de schacht van je nieuwe laarzen iets te klein is. Hij rekt het zonder problemen voor je op.

En zitten ze toch écht niet lekker en heb je ze nog niet buiten gedragen? Breng ze dan gewoon terug. Dan was het niet meant to be

Vorige post Volgende post

Lees ook