Designer Focus, Schoenen, Shoe Sunday

Designer Focus: Nicholas Kirkwood

Designer Nicholas Kirkwood

Ik zit in mijn gedachten nog steeds een beetje in Londen. Daar zag ik, voor het eerst in het echt, de schoenen van Nicholas Kirkwood in diverse winkels en warenhuizen. Een household name in Engeland maar hier nog niet zo bekend. Ik ben in ieder geval verkocht en zijn mid heel pumps staan per direct op mijn wishlist. Omdat het vandaag weer Shoe Sunday is ga ik je wat meer vertellen over deze jonge designer wiens werk hopelijk ook snel in Nederland te koop zal zijn.

Nicholas Kirkwood sandals

Zoals bijna alle grote Engelse designers (Phoebe Philo, Alexander McQueen, Stella McCartney, etc. etc.) heeft Kirkwood gestudeerd aan het Central Saint Martins College of Art and Design in Londen. In 2005 lanceerde hij  zijn eerste collectie en nu, bijna 10 jaar later (!), gaat het beter met hem dan ooit. Vorig jaar is hij ingelijfd bij het grote LVMH-concern (het grote conglomeraat van merken zoals Louis Vuitton, Dior, Céline, Givenchy). Hij zegt hierover dat zijn label nu in een stroomversnelling zit omdat LVMH hem veel kansen en mogelijkheden biedt. Hij heeft pas een kleine collectie mannenschoenen uitgebracht en hij denkt nu zelfs aan een tassenlijn (yes!).

Nicholas Kirkwood silver snake sandals

Zijn ontwerpen zijn, als je kijk naar zijn laatste collectie, vrouwelijk en modern. Vakmanschap speelt een grote rol, iets dat ik pas echt goed kon zien in Londen. Zijn schoenen zijn prachtig afgewerkt en hij kiest ook voor hele mooie materialen en finishes. Zo is bijvoorbeeld de typische Kirkwood driehoekhak gemaakt van metaal in plaats van kunststof of leer zoals de meeste andere designers zouden doen.  Hij benadert zijn ontwerpen op een moderne en architectonische manier. Hij heeft meer aandacht voor subtiele details (een geometrische hak of print) dan voor overdreven decoraties. Iets dat mij erg aanspreekt omdat wat hij doet vrij uniek is, zonder extreem anders te zijn.

Nicholas Kirkwood red patent slingback pumpsNicholas Kirkwood tan sandalsNicholas Kirkwood wedges


Nicholas Kirkwood neon print sandals Nicholas Kirkwood black satin pearl slingback pumps

Nicholas Kirkwood cut out sandals Nicholas Kirkwood beige cut out sandalsNicholas Kirkwood purple burgundy cut out sandalsNicholas Kirkwood purple suede pumps Nicholas Kirkwood black white flat loafersNicholas Kirkwood black suede mid heel pumps


Nicholas Kirkwood black frill pumps

Ik ben in Londen heel erg hard gevallen voor de basic zwarte pumps met goudkleurige geometrische hak. Ik ben vastberaden om deze in de sale komende zomer ergens te scoren. Dit model kost 450 euro en dit is zo’n beetje het goedkoopste paar Kirkwood schoenen.

De schoenen van Nicholas Kirkwood zijn o.a. verkrijgbaar via Net-a-Porter, Mytheresa, Browns, Matches en natuurlijk via zijn eigen website.

[ Foto Nicholas Kirkwood via The Guardian en afbeeldingen via Nicholas Kirkwood]

Vorige post Volgende post

Lees ook