Tassen

De duurste Hermès Birkin kost 260.000 euro

the New York Times Hermes Birkin article

De enige functie van een tas is dat het een ding is waar je andere dingen in kunt opbergen en meenemen. Waarom zou je honderduizenden euro’s betalen voor iets wat je met een tas van 10 euro ook prima kunt doen? Dat is een goeie vraag. Maar toch geven sommige mensen met gemak 260.000 euro (!) aan een Hermès Birkin tas uit. Waarom zijn ze do duur? En wie kopen deze tassen? Ik heb het voor je uitgezocht.

the New York Times Hermes Birkin article

Het is pas een jaar geleden dat de duurste Hermès Birkin werd verkocht. In juni 2015 werd de 35cm Birkin in fuchsia Porosus Crocodile met witgoud en diamanten verkocht op een veiling voor 200.000 euro. Maar nog geen jaar later is het record alweer verbroken op een veiling van Christie’s in Hongkong. Een 30cm Birkin in Himalaya mat Porosus Crocodile 245 diamanten bracht in minder dan vier (!) minuten meer dan 260.000 euro op. Hoe kan dat toch? En waarom is juist deze tas zo bijzonder.

Volgens Matthew Rubinger, het hoofd van de tassenafdeling van veilinghuis Christie’s in Azië, komt het door de kleur van deze tas zegt hij in een interview met The New York Times. De kleur Himalaya, een wit met grijze kleurstelling is lastig te bereiken omdat alle pigment uit de huid verwijderd moet worden. Dat is een kostbaar proces. Het schijnt dat er maar twee tassen per jaar in de kleur Himalaya worden gemaakt. En de diamanten maken de tas nog kostbaarder.

Chanel doet het altijd goed op de tweedehandsmarkt, net als Gucci en Balenciaga. Maar Hermès staat bovenaan. De meeste kopers komen uit Europe en Azië. Klanten die geen tijd hebben om een lange ingewikkelde relatie aan te gaan om een Birkin te scoren, maar wel het geld hebben om ze zo te kopen.

Het is een goede investering (daar schreef ik al eens eerder over!). De meeste designertassen verdubbelen of verviervoudigen zelfs in prijs. En het grote voordeel van tassen is dat je ze gewoon kunt gebruiken. Want nieuwe tassen zijn het waardevolst, maar een gebruikte tas levert ook meer dan genoeg op.

Kies met zorg een designertas uit want dan zal het altijd een goeie aankoop zijn. Dat moet de koper van deze tas ongetwijfeld ook gedacht hebben.

Wil je weten hoe je een zelf een Birkin kunt scoren? Dan moet je zeker dit boek eens lezen: Bringing Home the Birkin.

[Foto’s via NYT, Lam Yik Fei]

Vorige post Volgende post

Lees ook