Icons, Schoenen

Icons: Converse All Stars sneakers

Converse All Stars sneakersVandaag eens geen klassieke pumps of andere designer heels, maar gewone simpele ordinaire sneakers waarvan iedereen wel een paar heeft of ooit heeft gehad. Converse All Stars sneakers! Deze Converse sneakers zijn nog verrassend modern voor een schoen die bijna 100 jaar geleden werd ontworpen. Ooit gemaakt als moderne sportschoen maar inmiddels zijn Converse sneakers nu de ultieme casual schoenen. Zoals Converse zelf zegt; shoes are boring, wear sneakers.

Chuck Taylor All Stars sneakers black classicChuck Taylor All Stars sneakers zebraKlassieke zwarte zebraprint canvas All Stars Hi top sneakers

Nu ben ik het daar niet helemaal mee eens want er zijn zoveel leuke schoenen dat er weinig saaie schoenen zijn. Anders had ik natuurlijk niks om over te schrijven. Converse All Stars zijn inderdaad nooit saai, daar hebben ze inderdaad gelijk in. Ik ken weinig schoenen die in zó ontzettend veel varianten te krijgen zijn als All Stars. Metallic leer? Geen probleem! Glitters? Applicaties? Printjes? Alle kleuren van de regenboog? Ook allemaal geen probleem. Toen ik jaren geleden in New York was zag ik een winkel die hun complete kelder hadden gewijd aan Converse All Stars. Daar moeten zeker 200 verschillende soorten hebben gestaan. Sneaker heaven!

Chuck Taylor All Stars sneakers oxford sequins Chuck Taylor All Stars sneakers oxford redAll Stars Oxford sneakers in fotoprint en rood canvas

Even een korte geschiedenisles. Converse werd in 1908 opgericht als fabriek in rubberen sportschoenen, een noviteit voor die tijd. In 1917 werd de All Star sportschoen ontworpen voor professionele basketbalspelers. Deze schoen had een rubberen zool en een stoffen bovenkant, nu niks nieuws meer maar toen wel. Pas in 1920 kreeg de schoen meer bekendheid toen de basketbalspeler Chuck Taylor bij Converse ging werken om de schoen te promoten. Hij trok het land door om basketbal clinics te geven en intussen verkocht hij schoenen. Dit was een gouden combinatie, Taylor zorgde voor technische verbeteringen van de schoen en intussen was hij de perfecte vertegenwoordiger van het merk. Al gauw droegen meer sporters deze schoenen en zelfs tijdens de Tweede Wereldoorlog droegen soldaten All Stars sneakers tijdens hun training. Vanaf de jaren 60 werden de schoenen op een grotere schaal geproduceerd en bijna alle professionele basketbalspelers droegen uitsluitend All Stars. Inmiddels zijn het geen sportschoenen meer maar vrijetijd schoeisel dat geliefd is over de hele wereld.

Rihanna converse all stars blackRihanna droeg afgelopen week ook een paar klassieke zwarte All Star

Maar wat maakt deze sneakers tegenwoordig zo bijzonder? Als eerste denk ik dat deze casual sneakers tijdloos zijn (al bijna 100 jaar oud!)en óveral bij passen. Dan bedoel ik ongeacht je kledingstijl, achtergrond of beroep. All Stars zijn er voor kunstenaars, nerds, hipsters, rappers, kinderen en natuurlijk een hoop ‘gewone’ mensen. Mede door de enorme keus aan uitvoeringen, roze voor meisje-meisjes of stoer zwart, zijn deze sneakers perfecte casual off duty schoenen. Ik kan me herinneren dat ik ze droeg toen ik op de basisschool zat, maar ook jaren later toen ik door een alternatieve periode ging en zelfs nu wissel ik ze graag af met mijn andere sneakers. De hoge versie is de meest klassieke, maar ook de Oxford (lage) All Stars zijn nog steeds erg populair en niet uit het straatbeeld weg te denken.

Chuck Taylor All Stars sneakers blue 70sJaren 70 re-editie van de lage All Stars

Converse All Stars sneakers bestel je via Zalando of via de Bijenkorf. Prijzen vanaf ongeveer 50 euro.

Vorige post Volgende post

Lees ook