Schoenen, Tassen, TBH Favorites

Tentoonstelling HAAR! in het Centraal Museum Utrecht

Zhu Tian aar! Centraal Museum

Zo af en toe bezoek ik een museum en het liefst bezoek ik dan een modetentoonstelling. Het Centraal Museum in Utrecht heeft nu de tentoonstelling Haar! Over mensenlijk (!) haar in de mode en kunst. In die tentoonstelling zijn een paar wel héél opvallende schoenen en tassen te zien. Niet heel erg draagbaar, wel ontzettend bijzonder. 

Zhu Tian Babe 2013Zhu Tian – Babe uit 2013 (bron)

De tentoonstelling HAAR! is geïnspireerd op negentiende-eeuwse sieraden die gemaakt zijn van het haar van een geliefde. Deze droeg men als herinnering bij zich. Het Centraal Museum besloot, naar aanleiding van deze sieraden, het gebruik van haar in mode beter te onderzoeken.

Een tentoonstelling waar mensenlijk haar centraal staat klinkt een beetje vies. Want andermans haar wekt, in ieder geval bij mij, altijd weerzin op. Denk maar aan haar van een ander in een doucheputje, of als je nieuwe kleding past en je komt een haar tegen van iemand anders. Niet heel fijn. Maar eigenlijk is dat best gek, want we doen juist niet moeilijk als het gaat om haar van dieren zoals wol of om hair extensions die weer wel van echt haar zijn gemaakt.

Het eerste paar schoenen dat te zien is in de tentoonstelling is het werk van de Chinese kunstenaar Zhu Tian. Haar ‘Babe’ pumps zijn gemaakt van huidskleurig rubber afgewerkt met echt haar. De haren zijn met de hand op de schoenen ‘geborduurd’. Pumps zijn sexy, maar zijn ze nog steeds zo aantrekkelijk als er haar in is verwerkt?!

Amber Ambrose Aurele Haar! Centraal MuseumAmber Ambrose Aurele – L’amour, her happiness is never her own 2014-2015Ted Noten suitcase Haar! Centraal MuseumTed Noten – DNA Suitcase 2004

Ted Noten vroeg willekeurige personen een hoofdhaar af te staan en goot deze in een transparante kunststof koffer. Hij legde zo het DNA van een groep personen vast. Hij had het idee om NASA te benaderen met het verzoek om de koffer mee de ruimte in te nemen. Hij had bedacht dat een groep klonen van deze mensen op een andere planeet weer bijeen zou komen. NASA heeft niet op zijn aanbod gereageerd (helaas).

Natuurlijk zijn de schoenen en tassen in deze tentoonstelling niet draagbaar. Maar het zet mij wel aan het denken. Want waarom doen we niet moeilijk over leer, maar juist wel over echt bont en menselijk haar? Naast deze stukken is er ook heel veel mode te zien. Onder andere van de ontwerper Charlie LeMindu die ook voor Lady Gaga een aantal outfits heeft ontworpen.

Ook is het privé-archief van kapper Christiaan Houtenbos te zien. Misschien zegt die naam je niets, maar hij was verantwoordelijk voor het block head kapsel van Grace Jones. Heel tof om ook zijn werk te zien.

Tentoonstelling HAAR! Centraal Museum Utrecht

Aanrader als je bijvoorbeeld nog geen plannen hebt voor volgend weekend! De tentoonstelling is nog te zien tot 29 mei in Utrecht. Kijk voor meer informatie op centraalmuseum.nl.

Vorige post Volgende post

Lees ook