Winkels

Shop je designertas tax free op het vliegveld

Schiphol shops Hermès

Op vakantie gaan is altijd een fijn moment om naar uit te kijken. Even weg van werk of school om naar een fijne plek te gaan. Nog fijner is dat je al op het vliegveld kan beginnen met shoppen! Je kán namelijk een dure designertas tax free kopen. Mét korting! Maar hoe doe je dat? En waar moet je op letten? Ik leg het je uit.

Schiphol shops BurberryDe tax free Burberry shop op Schiphol

Al zo lang ik op vakantie ga met het vliegtuig, word ik blij van de tax free winkels op het vliegveld. Jaren geleden toen ik nog studeerde en zeeën van tijd had, vloog ik zelfs een keer heen en weer naar Londen puur en alleen om tax free te shoppen. Ik zou het niet nog een keer doen, maar hé de deals waren echt goed!

Binnenkort vlieg ik zelf weer en het leek me handig om mijn tips voor het shoppen van een tax free designertas met jullie te delen.

Wanneer mag je tax free shoppen?

Als je wel eens vliegt, heb je wel gezien dat je alcohol, parfum en sigaretten tax free mag kopen. Ongeacht waar je naartoe vliegt.

Met designertassen en -kleding of horloges ligt dat wel iets ingewikkelder. Je moet namelijk naar een bestemming buiten Europa vliegen, wil je recht hebben op de tax free prijs.

Shop tax free buiten het vliegveld

Hier ben ik geen ervaringsdeskundige in, maar je kan buiten Europa shoppen en de tax terugvragen via bijvoorbeeld Global Blue. Je draagt dan wel een klein percentage af aan Global Blue omdat zij de administratie voor je doen. Je kan zelf ook met de formulieren naar een loket op het vliegveld gaan, maar dat kan je wel extra tijd en moeite kosten.

Pas wel op als je weer terug naar Nederland vliegt. Je mag ‘maar’ voor 430 euro belastingvrij spullen invoeren! Kijk voor meer informatie over wat je mag invoeren op douane.nl.

Andere tax free plekken in de wereld

Ik vlieg binnenkort naar Hongkong en daar is alles tax free! Niet alleen het vliegveld maar ook de stad zelf. Net als Macau is Hongkong één groot shopparadijs. Ik weet bijvoorbeeld dat Hawaii ook zo’n uitzonderlijke tax free status heeft.

Schiphol shops Bottega VenetaDe tax free Bottega Veneta shop op Schiphol

Hoeveel korting krijg je op een tax free designertas?

Ik kan je meteen uit de droom helpen, je krijgt geen 21% korting. Hoeveel korting je krijgt, hangt af van het land, of je een intercontinentale vlucht hebt en of je de aankoop doet op een vliegveld of in het land zelf. Dit is gemiddeld de korting die je krijgt:

  • Nederland 11% tax free
  • Engeland 11% tax free
  • Frankrijk 14% tax free
  • Spanje 17% tax free

Shop je met Global Blue? Dan kan de korting nog wat minder zijn.

Deze merken shop je tax free op Schiphol

Vlieg je vanaf Schiphol? Dan shop je na de security als je internationaal vliegt deze merken:

  • Bottega Veneta
  • Burberry
  • Gucci
  • Hermès

Andere vliegvelden waar je goed kan shoppen

Interesse in een tax free Chanel tas? Of een van Hermés of Louis Vuitton? Zorg dan dat je vanaf of via Londen Heathrow of Parijs Charles de Gaulle vliegt. Die boetieks vind je namelijk ook op het vliegveld! En geen gedoe met Global Blue omdat de prijzen op het vliegveld dus al tax free zijn.

Op Heathrow kan je gratis een personal shopper aanvragen. Die gaat met je mee om je wishlist te scoren. Super handig en fijn als je haast hebt. Volgens mij moet je overstap wel langer dan 1.5 uur zijn.

Op Charles de Gaulle kan je naar een andere terminal (die van Chanel bijvoorbeeld) als je langer dan 3 uur de tijd hebt. Goed om te weten toch?

Tip: plan je overstap slim zodat je tax free kan shoppen

Nieuwe vakantiebestemming bedacht? Kijk dan op websites zoals Momondo.nl of Skyscanner. Daar kan je ‘spelen’ met de vluchten en een eventuele overstap. Wie weet kan je voor hetzelfde geld ook via Londen of Parijs naar je bestemming vliegen.

Chanel at Heathrow airportChanel op Heathrow Airport Londen (foto via Heathrow)

Heb jij wel eens een designertas tax free gekocht? Of heb je nog een vraag over tax free shoppen? Stel je vraag in de comments en ik doe mijn best om antwoord te geven!

[Foto’s via Schiphol]

Vorige post Volgende post

Lees ook