Winkels

Zijn designer outlets de moeite waard?

Mulberry outlet roermond

Een plek waar het altijd uitverkoop is? Klinkt als heaven on earth toch? Dan moet je zeker eens naar een outlet. In mei was ik voor de tweede keer in La Vallée Village in de buurt van Parijs. Deze week bezocht ik de Designer Outlet Roermond om een outlet in eigen land te ‘keuren’. Is een tripje naar een outlet de moeite waard?

Designer Outlet roermondDesigner Outlet Roermond

Laat ik voorop stellen dat ik geen outlet expert ben. Ik kom er niet vaak en ik heb ze ook lang niet allemaal gezien. Ook vind ik mezelf een getalenteerde koopjesjager. Ik weet heel goed wat iets kost en waar en wanneer je het voor de beste prijs kan kopen. Op de een of andere manier slaat mijn brein deze volstrekt onbelangrijke (maar soms wel handige) informatie op.

Daarom sta ik sceptisch tegenover outlets. Want is het er écht goedkoper dan de uitverkoop of een aanbieding in een gewone winkel? Ze zeggen van wel. Maar ik denk van niet haha.

Outlets zijn niet goedkoop

Het woord outlet lijkt te zeggen: ‘bijna gratis!’ ‘veel korting!’ ‘alles moet weg!’. Maar zijn de prijzen wel zo goed? Moet alles wel weg? Het boek Bargain Fever: how to shop in a discounted world gaf mij een hele andere kijk op outlets. Zo:

  • Maken ze speciale collecties. Bij de Prada outlet in Roermond zag ik tassen en schoenen die ik nog nooit (!) ergens in een winkel heb gezien.
  • Verzinnen ze fake originele prijzen. Van 90 voor 45 euro. Van 1995 voor 1000 euro en ga zo maar door. Weten we zeker dat het ooit zo veel heeft gekost?! En ik durf in veel gevallen te zeggen dat de outletprijs aan de hoge kant is.
  • Is de kwaliteit minder en ligt er vaak afgekeurde partijen of b-keus. Designerkleding en -accessoires koop je ook vaak voor de kwaliteit. En als die minder is, waarom zou je iets dan kopen?
  • Liggen de items er niet voor niets. Soms zit iets voor geen meter. Of is de kleur verschrikkelijk lelijk. Dan verkoopt het in de gewone winkel niet. Kijk niet door een roze outletbril maar wees altijd kritisch!

Wat is er mis met de gewone uitverkoop?

Ik ben er echt van overtuigd dat als je een beetje je best doet in de gewone uitverkoop, je veel betere deals kunt vinden.

  • Altijd de laatste collectie
  • Meestal 30% korting en dat kan oplopen tot wel 80% korting aan het einde van de uitverkoop.
  • Dezelfde kwaliteit als normaal. Geen b-keus, geen leftovers.

Hierom moet je wel gaan

Wanneer moet je dan wel gaan? Iedere keer als ik een outlet bezoek is het mega druk. En zie ik bezoekers met heel veel papieren tasjes. De outlets moeten toch iets goed doen?

Coach Keith Haring outlet roermond20% extra korting op de outletprijs bij Coach

Extra kortinggggg

Mij kan je altijd overtuigen met extra korting. Voor 30% korting doe ik het misschien niet. Maar een speciale shopping night met of weekend met extra korting? Count me in! Want van korting stapelen word ik wel erg blij.

Tip: meld je aan voor de nieuwsbrieven en blijf op de hoogte van speciale acties. En plan je trip tijdens de uitverkoop. Dan wordt er vaak nog meer korting geven op de outletprijs.

The one that got away

Soms zie je iets moois uit een collectie en twijfel je te lang. Het item gaat misschien wel in de uitverkoop maar daar grijp je mis. In de uitverkoop krijg je vaak geen tweede kans. Weg = weg. In de outlets vind je als je goed zoekt échte oude collecties.

Een half jaar geleden schreef ik over de Mulberry Hopton tas. Deze tas heeft het helaas maar één seizoen volgehouden in de collectie. Ik heb de tas zelf niet in de winkels gezien. Zo snel was ie er weer uit. Maar de Mulberry outlet had de Hopton liggen met 30% korting. Ik heb de tas niet gekocht want ik vond de maat te groot. Maar cute is ie wel he?

Mulberry Hopton outlet roermondDe Mulberry Hopton bordeaux met 30% korting

Funshoppen

Met het juiste gezelschap kan het een gezellig dagje uit zijn. Probeer de massa’s wel te vermijden zodat het een beetje leuk blijft. Want als het druk is, staan er voor rijen voor populaire merken zoals Gucci, Prada en Michael Kors. Dan krijg ik meteen een pretparkgevoel. En alle tijd die je hebt, wil je natuurlijk besteden aan het vinden van de beste deal!

En nu?

Over de Designer Outlet Roermond; ik vond de merken en het aanbod erg tegenvallen. Voor merken zoals Prada of Gucci hoef je er niet naartoe te gaan. Er lagen veel hele oude (lelijke!) collecties of speciale outlet collecties. Maar misschien was ik er wel op het verkeerde moment?! Mijn voorkeur gaat vooralsnog uit naar de La Vallée Village outlet bij Parijs. Jammer dat die outlet niet om de hoek ligt :).

Ga eens kijken bij een outlet om met je eigen ogen te zien wat er is. Maar verwacht er niet te veel van. De koopjes van de eeuw ga je er niet vinden denk ik. Je hebt meer kans in de normale uitverkoop om pareltjes te vinden. Dus laat je niet meeslepen in de sfeer van een outlet! De meeste deals zijn niet zo goed als de merken zelf zeggen.

Ga jij wel eens naar een outlet? Of shop je liever in de gewone uitverkoop?

Vorige post Volgende post

Lees ook